Menu Sluiten

Thuis voor ex-straatkinderen

Het voornaamste doel van Let Us Change ligt bij de opvang en opvoeding van kwetsbare kinderen in Hawassa. In totaal leven 92 kinderen en jongeren bij Let Us Change, verdeeld over drie grote compounds. Alle kinderen zijn afkomstig uit een kwetsbare opvoedingssituatie. De meeste hebben een verleden als straatkind. Anderen worden bij Let Us Change geplaatst door de lokale politie doordat de thuissituatie niet langer veiligheid biedt voor het kind.

In onze drie huizen worden de kinderen opgedeeld naar leeftijd en geslacht. Zo is er het jongenshuis, waar de grootste jongens (vanaf tien jaar) wonen. In het meisjeshuis verblijven alle meisjes ouder dan zes jaar en de jongens die nog te jong zijn om naar het jongenshuis te gaan. Als laatste is er het babyhuis waar alle baby’s en kleuters jonger dan vijf verblijven. Naar de Ethiopische wetgeving is Let Us Change voogd over alle kinderen, tot zij meerderjarig zijn of tot dat de eigen context weer veilig genoeg is om de kinderen terug te plaatsen. De meeste kinderen van Let Us Change hebben hun eerste levensjaren op straat doorgebracht. Daar hebben ze niet alleen kou en honger geleden, maar groeiden ook op zonder veel veiligheid, liefde of genegenheid. Ze hebben dingen gezien en meegemaakt die kinderen niet zouden mogen meemaken of zien.

In onze tehuizen proberen we dat allemaal achterwege te laten en zorgen we ervoor dat de kinderen niets tekort komen. We bieden hen het totaalpakket aan: we vinden dat ze vooral nood hebben aan gezonde voeding, goed onderwijs, een veilige thuis en bovenal veel liefde. Let Us Change biedt hen dat allemaal. De kinderen gaan naar een goede school en er worden naschoolse bijlessen voorzien voor zij die een achterstand hebben opgelopen door hun leven op straat. Op die manier proberen we ervoor te zorgen dat ze het allemaal goed doen op school en dat ze gelijke kansen krijgen.

Let Us Change helpt niet enkel straatkinderen, we proberen ook hun ouders te ondersteunen. Velen van onze kinderen hebben nog een moeder, de vaders zijn vaak onbekend. Wanneer een moeder vraagt of wij de zorg van haar kind willen overnemen, wil ze zelf ook geholpen worden. Dat is logisch, want het kind is vaak de grootste bron van inkomsten voor een bedelaarster. Zonder kind verdient de moeder niets meer. Voor deze moeders (en ook voor andere gezinnen en oudere, zieke mensen) huren wij huisjes. Meer daarover lees je hier.