Menu Sluiten

Sociale tewerkstelling

JOBCREATIE VOOR BEDELAARS

Let Us Change wil zoveel mogelijk totaalzorg aanbieden aan Ethiopiërs die aan de rand van de maatschappij leven. Dit doet de organisatie o.a. door middel van opleidingen en jobcreatie voor kansarmen en bedelaars. In Ethiopië worden 58 personeelsleden in dienst gesteld bij Let Us Change. 40 personeelsleden hebben een verleden als bedelaar. Door hun situatie stond overleven steeds voorop, waardoor de zoektocht naar een job niet van een leien dakje liep. Dankzij Let Us Change krijgen zij een opleiding, werk, een eerlijk loon en in sommige gevallen zelfs onderdak. Zo maken zij op termijn de overstap naar de reguliere arbeidsmarkt. 

Afhankelijk van hun achtergrond en talenten, worden de personeelsleden ingezet in de bakkerij, weverij of in één van de tehuizen. De jobs in de tehuizen variëren van poetsvrouw tot kokkin, alsook bij het verzorgend personeel kunnen personeelsleden met een verleden in armoede ingezet worden. Als ervaringsdeskundigen kunnen zij de beste opvolging voor de kinderen voorzien. Ze begrijpen de achtergrond van de kinderen beter dan wie dan ook en kunnen zich beter verplaatsen in de ervaringen van de kinderen. 


Moeders in de tehuizen

Soms worden kinderen bij Let Us Change geplaatst wiens moeder en/of vader nog in beeld is. In deze situatie kiest de organisatie er bewust voor om zoveel mogelijk moeders en hun kinderen samen te houden. Aan deze aanpak zijn verschillende motieven verbonden. Een kind op straat is de grootste bron van inkomsten voor een moeder. Als je het kind weg neemt van haar, valt de moeder zonder inkomen. Het gevolg zou dan zijn dat ze haar kind terug komt halen om verder te bedelen, maar niet op eigen kracht kan ontsnappen aan een leven op straat. Daarom bieden we deze moeders intern of extern een job aan. Zo worden ze niet gescheiden van hun kind, krijgt het kind een eerlijke kans op zorg en onderwijs en kan de ouder zelf een toekomst opbouwen om op termijn op eigen benen te staan. Indien de ouders sowieso al zelf in staat zijn om voor hun kind te zorgen, betalen wij de schoolkosten van het kind. We bieden hen een huisje aan op afstand en helpen we hen in een zoektocht naar een job. Meer informatie hieromtrent vind je op de paginahulp op afstand.