Stille dagen in Awassa

Kerst wordt hier pas op 6 januari gevierd. In de grote hotels zal er wel een kerstmenu zijn voor het ngo-personeel dat niet naar huis afreist, maar daar zal je mij dan ook niet zien.

De zoektocht naar een tweede huis verloopt wat moeilijk. De gemeente gaat de huur overnemen, dat is beloofd, maar ze hebben we hun maximum gegeven. Het is niet gemakkelijk om iets te vinden met een tuin groot genoeg voor de nieuwe koters.

Nu, de bedden, de tafels en de stoelen zijn allemaal al geleverd, we hebben al iemand extra aangeworven en we hebben nog meer mensen op het oog om in het tweede huis te gaan werken. Het is een groot voordeel dat we hebben tegenover de grote ngo’s: omdat we de armste mensen al zo lang helpen, weten we wie we goed kunnen vertrouwen en wie echt bereid is te werken. De kinderen vinden is helaas kinderspel: elke dag krijgen we nog de vraag van jonge moeders of we voor hun kind kunnen zorgen. Het staat in schril contrast met de mensen die zich aanbieden voor een job, locals of niet. Er komen psychologen over de vloer die een loon verwachten dat een verdrievoudiging zou betekenen van onze gehele loonkost. Een buitenlander wilde voor 1.500 euro per maand komen spelen met de kindjes.

Deze mensen leg ik dan elke keer vriendelijk uit dat wij werken met mensen die ook op straat leefden en nu een eerlijk loon krijgen. Aan de buitenlanders leg ik uit dat we een vrijwilligersorganisatie zijn. Het is vreemd dat mensen er moeite mee hebben om dit te geloven.

Maar met de kindjes gaat het goed. Sinds een maand is er een jongen bijgekomen. We werden gecontacteerd door een priester via de telefoon. Hij had een jongen in zijn armen vertelde hij. De jongen was twee jaar, had zijn vader nooit gekend en zijn moeder was de week ervoor gestorven. Geen familie of vrienden om voor de jongen te zorgen. Mussé is nog een beetje onwennig, soms wat bang, maar hij maakt zo veel vooruitgang! Toen we hem naar Awassa brachten, zat hij voor de eerste keer in een auto.

Mussé is het Amhaars voor Mozes. We zijn er van overtuigd dat hij gaat opgroeien en net als zijn naamgenoot iets heel speciaal gaat doen in zijn leven.

Vrolijk Kerstfeest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *