Een tweede huis!

We mogen een tweede huis opstarten!

De gemeente steunt ons en neemt de huur van een tweede kindertehuis voor hun rekening. Om een juist beeld te geven van hoe groot deze stap is dat Let Us Change neemt, gooi ik even met enkele cijfers en data:

– December 2008: Aynalem adopteert een eerste kindje. In de maanden erop komen er nog twee vriendjes bij.
– 2009: de lokale ngo ‘Let Us Change Ethiopia’ wordt opgestart. In België worden er sponsors gezocht die ook geloven in “een opvangtehuis voor 20 straatkinderen”. Het was een droom, er waren er nog maar 3.
– februari 2010: Er wordt een huis gehuurd. Het huis telt 3 kamers, een badkamer en een keukentje. Het is een klein paradijs. Een dag later gaan we naar de kerk en verzamelen we alle bedelaars. We praten met hen en luisteren naar hun verhalen. Nog een dag later komen er 9 kinderen bij. Ons budget was nog geen 3.000 euro. Veel geld, maar niet veel om 12 kinderen te onderhouden en 5 personeelsleden te betalen.
– maart 2010: we beginnen huisjes te huren voor de ouders van onze 12 kinderen en voor enkele andere extreem arme gezinnen. Na enkele weken zijn dit al 20 kleine huisjes. We geven de mensen die kunnen, een job, we sturen hun kinderen naar school.
– zomer 2010: er komen nog 3 kindjes bij. De teller staat nu op 15. De gezinnen die we op afstand helpen, kunnen we steeds vaker op een juiste manier helpen. Iemand heeft een nieuw kunstbeen nodig, een vrouw heeft een oogoperatie nodig, enkele mensen helpen we uit een jarenlange verslaving.
– september 2010: In Dilla gaan de 20 gevangeniskindjes naar school. LUC betaalt hun schoolgeld, hun schoolgerief. In 2012 is het aantal kindjes gedaald van 20 tot 15, goed nieuws hoor: deze kindjes zijn samen met hun moeder vrijgelaten.
– begin 2011: het aantal huisjes dat we in Awassa huren voor arme gezinnen loopt op tot 40, in totaal zijn dit ongeveer 130 mensen.
– zomer 2011: Er zijn nu 19 kindjes in het huis en beslissen dat er geen kindjes meer bij kunnen. Enkele dagen wordt er ééntje achtergelaten door de moeder. 20. In België maakt de vzw vooruitgang door de fiscale aftrekbaarheid. Elke gift boven 40 euro op jaarbasis mag van het belastbaar inkomen afgetrokken worden.
– Eind 2011-2012: LUC groeit nog een beetje: 21 kindjes in het huis, 45 gezinnen op afstand. Deze gezinnen blijven ook groeien, de kinderen worden ouder en meer van hen gaan nu ook naar school. Dat moeten er al 60 zijn.
– Zomer 2012: de hele zomer lossen vrijwilligers elkaar af. In totaal zijn er meer dan tien vrijwilligers uit 5 landen komen helpen.
– eind 2012: De wevers verhuizen naar een nieuw huis én de gemeente huurt voor ons een tweede huis.

Over ons budget proberen wij heel open te zijn, al is het soms moeilijk om een exact beeld te scheppen. Dit komt omdat we de mensen op zoveel verschillende mensen helpen. Een grootmoeder krijgt elke maand een beetje geld om in haar levensonderhoud te voorzien en dat van haar kleinkinderen. Die stuurt ze ook naar school en ze betaalt er haar huishuur mee. Op dit moment geven we maandelijks bijna 2.000 euro uit. De grootste kost is het eten voor de kindjes: ongeveer 700 euro. Dan is er de huishuur van de 45 huisjes en het centrum: 350 euro, schoolgeld voor onze 20 kindjes: 300 euro, het schoolgeld voor de andere kinderen: tussen 300 en 400 euro. Personeel: 200 euro.

Andere kosten zijn beperkt. De oprichters en het bestuur worden niet betaald, vrijwilligers betalen hun onkosten zelf en kleren en speelgoed wordt gedoneerd. Dit is een principe en daar houden we ons aan.
Voor het tweede huis verwachten we deze extra kosten:

500 euro per maand extra voor het eten (minder dan het eerste huis omdat er hier ook minder volwassenen zijn en de kindjes zelf ook kleiner zullen zijn).
200 euro extra per maand voor de school.
70 euro extra per maand: voor het personeel dat wordt aangeworven.
En dan om te kunnen starten:
7 stapelbedden: 1400 euro
20 lakens, dekens, kussens: 800 euro
20 stoelen: 400 euro
5 tafels: 400 euro
keukenmateriaal: 300 euro
fornuis: 400 euro

Denk er eens over na of je ons ook kan helpen.

Stuur een kind naar school, en wij zullen ze ophalen om half vier.
Geef een kind eten, en wij zullen het voeden.
Geef een kind een bed, en laken en een deken, en wij zullen het onderstoppen.

Beloofd.

Één reactie opEen tweede huis!

  • By Lore -

    Dikke proficiat met deze grote stap!
    Heel veel succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *