Menu Sluiten

Lokale ambacht

Lokale ambacht

Let Us Change wil zoveel mogelijk mensen voorzien van opleiding en een eerlijk loon voor fair werk. De organisatie biedt naast werk in de tehuizen ook werk aan in de eigen weverij, bakkerij en winkels. De uitbouw van eigen ondernemingen brengt vele voordelen met zich mee. Ten eerste kunnen de weverij en bakkerij de kinderen voorzien van traditionele feestkledij en verse injera. Door deze goederen zelf te voorzien, spaart Let Us Change een kost uit. Ten tweede krijgen kwetsbare personen de kans om een ambacht aan te leren en deze professioneel te beoefenen binnen het kader van Let Us Change. Dit kan een opstap betekenen naar de reguliere arbeidsmarkt. Verder kan de lokale NGO via deze weg eigen middelen genereren en kunnen we het bereik van de organisatie in Hawassa vergroten.


Weverij

De wortels van onze sociale ondernemingen liggen in de weverij.  In 2010 sloeg Let Us Change de handen in elkaar met twee wevers. Samen startten ze een atelier voor hen op. Daar maken ze traditionele weefgetouwen, dekens, sjaals en kledij voor verkoop in Ethiopië en op onze marktjes in België. De opbrengst gaat integraal naar de werking van onze kindertehuizen. In ruil krijgen inmiddels vijf wevers zo een eerlijk loon, kost en inwoon voor eerlijk werk. De weverij blijft na al die jaren een waardevol onderdeel van onze werking. De wevers zitten inmiddels verweven in de organisatie en zijn eveneens uitgegroeid tot waardevolle voorbeeldfiguren in het leven van onze kinderen.


Bakkerij

Sinds het prille begin van Let Us Change kiest Aynalem zorgvuldig de meest duurzame en voedzame producten uit voor de kinderen. Haar kinderen verdienen het allerbeste om hun schade van op straat in te halen en gezond te kunnen opgroeien. Nergens vond ze echter brood dat voedzaam genoeg was. Hierdoor ging ze op zoek naar de beste granen in de regio om zelf brood te gaan bakken.

In 2010 kwam de eerste elektrische oven in het kindertehuis en werd er een bakker in dienst genomen. Het overige brood werd per fiets verdeeld in lokale restaurantjes en verkocht met winst voor de tehuizen. Door de unieke smaak en kwaliteit van het bakwerk steeg de vraag al snel. Hawassa wou meer van dat en daar zouden wij voor zorgen.

Begin 2018 startte de opbouw van de Let Us Change Bakery. In de volledig uitgeruste keuken kunnen dagelijks 2.000 broodjes gebakken worden. Met de hulp van de Italiaans non-profitorganisatie IPO konden we de beste materialen aanschaffen en kregen acht medewerkers een opleiding tot bakker/patissier. Vanaf dit punt werd de bakkerij extra ingezet om brood de verkopen aan restaurants, hotels en inwoners van Hawassa. Er werden winkels geplaatst in de armste wijken van Hawassa, zodat de armste gemeenschappen eveneens goedkoop maar voedzaam brood kunnen kopen. Verder werd in 2020 geïnvesteerd in twaalf nieuwe injera ovens, om zo de productie van injera te kunnen opdrijven. Let Us Change heeft de intentie om de bakkerij en winkels uit te breiden, zodanig dat de lokale werking meer eigen financiële middelen kan verwerven.