Menu Sluiten

De oprichters

Hoe een ontmoeting tussen een Ethiopische vrouw en een pas afgestudeerde Belgische man, het leven van velen voor goed zou veranderen, lees je hier.

ETHIOPISCHE MAMA EN LEERKRACHT WISKUNDE

Aynalem in Ethiopië

Aynalem Wolde Amanuel werd in 1954 geboren nabij Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Zoals de cultuur het voorschreef zal ze jong trouwen en een gezin starten. Ze zat steeds met haar neus in de boeken en slaagde in haar studies als leerkracht Wiskunde. Het getrouwde leven viel Aynalem zwaar. Na het grootbrengen van acht kinderen wou ze als vrije vrouw door het leven gaan en scheidde ze van haar man. 

In 2006 ging ze met pensioen. Ze werd gevraagd als manager van het Circle of Life Hotel in Hawassa, een modern stadje in het Zuiden, waar ze later de Belgische Johan zal ontmoeten. Met de restjes van het restaurant hielp ze zieken en ouderen op straat.

LEUVENSE CHIROLEIDER, BROER EN JOURNALIST

Johan Vandenbossche werd in 1986 geboren te Leuven. Tot zijn tiende verjaardag was hij de jongste van een warm nest met twee zussen. Als trotse grote broer van een derde zusje kwamen zijn eerste opvoederskills al snel naar boven. Een eigenschap die hij later goed inzette als chiroleider en uiteindelijk verantwoordelijke van Chiro Hekeko in Kessel-Lo. Ondertussen deed hij zijn humaniora in boekhouding aan Heilig Hart Heverlee.

In 2008, op het einde van zijn hogere studies journalistiek aan de Katholieke Hogeschool Mechelen, ging Johan door een moeilijke periode. Na een gestrande relatie en vervolgens slechte resultaten op school ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij zou ergens iets goed gaan doen voordat hij kon afstuderen. Maar wat en waar? Na een lang bad ging hij zijn nieuwe plannen aan zijn ouders vertellen.

DE ONTMOETING

In 2008 trok Johan voor het eerst naar Ethiopië met het plan om er een jeugdbeweging te starten. In Hawassa ontmoette hij Aynalem en al snel werd duidelijk dat ze beiden iets wilden betekenen voor de vele straatkinderen in de stad. Samen beslisten ze het leven te veranderen van het toen vijfjarig jongetje Nebiyu, die op straat leefde. Ze verzorgden hem, gaven hem te eten en Aynalem nam hem in huis. Johan beloofde de onkosten voor zich te nemen en wandelde Nebiyu naar zijn nieuwe school.

"SAMEN KUNNEN WE MEER KINDEREN HELPEN"

Ze besloten samen meer kinderen als Nebiyu te helpen en zo ontstond Let Us Change in 2009. Van één tehuis met negen kindjes is Let Us Change vandaag uitgegroeid tot een organisatie met drie tehuizen en 92 kinderen. In de drie tehuizen biedt Let Us Change een plek waar straatkinderen de kansen krijgen die ze nooit hebben gehad. 

“Een veilige thuis om te wonen, gezond eten om te groeien, een geweldige school om te leren en een liefdevolle familie om mee op te groeien. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een kind de toekomst te geven die hij of zij verdient.” 

– Johan Vandenbossche, bezieler Let Us Change

SAMENLEVINGSOPBOUW

founders ngo

Naast de opvangtehuizen zet Let Us Change zich ook in voor gevangeniskinderen, bedelaars en 40 kwetsbare gezinnen in de regio. Met een eigen weverij en bakkerij worden jobs voor kansarmen gecreëerd en worden inkomsten voor de tehuizen verworven. Ook voor het koken, poetsen en wassen in de tehuizen tracht Let Us Change zoveel mogelijk kansarmen in te schakelen. Meer informatie over onze projecten vind je bij ‘Projecten’.