Menu Sluiten

[:nl]Stille dagen in Awassa[:en]quiet days in Awassa[:de]Stille Tage in Awassa[:]

[:nl]Kerst wordt hier pas op 6 januari gevierd. In de grote hotels zal er wel een kerstmenu zijn voor het ngo-personeel dat niet naar huis afreist, maar daar zal je mij dan ook niet zien.

De zoektocht naar een tweede huis verloopt wat moeilijk. De gemeente gaat de huur overnemen, dat is beloofd, maar ze hebben we hun maximum gegeven. Het is niet gemakkelijk om iets te vinden met een tuin groot genoeg voor de nieuwe koters.

Nu, de bedden, de tafels en de stoelen zijn allemaal al geleverd, we hebben al iemand extra aangeworven en we hebben nog meer mensen op het oog om in het tweede huis te gaan werken. Het is een groot voordeel dat we hebben tegenover de grote ngo’s: omdat we de armste mensen al zo lang helpen, weten we wie we goed kunnen vertrouwen en wie echt bereid is te werken. De kinderen vinden is helaas kinderspel: elke dag krijgen we nog de vraag van jonge moeders of we voor hun kind kunnen zorgen. Het staat in schril contrast met de mensen die zich aanbieden voor een job, locals of niet. Er komen psychologen over de vloer die een loon verwachten dat een verdrievoudiging zou betekenen van onze gehele loonkost. Een buitenlander wilde voor 1.500 euro per maand komen spelen met de kindjes.

Deze mensen leg ik dan elke keer vriendelijk uit dat wij werken met mensen die ook op straat leefden en nu een eerlijk loon krijgen. Aan de buitenlanders leg ik uit dat we een vrijwilligersorganisatie zijn. Het is vreemd dat mensen er moeite mee hebben om dit te geloven.

Maar met de kindjes gaat het goed. Sinds een maand is er een jongen bijgekomen. We werden gecontacteerd door een priester via de telefoon. Hij had een jongen in zijn armen vertelde hij. De jongen was twee jaar, had zijn vader nooit gekend en zijn moeder was de week ervoor gestorven. Geen familie of vrienden om voor de jongen te zorgen. Mussé is nog een beetje onwennig, soms wat bang, maar hij maakt zo veel vooruitgang! Toen we hem naar Awassa brachten, zat hij voor de eerste keer in een auto.

Mussé is het Amhaars voor Mozes. We zijn er van overtuigd dat hij gaat opgroeien en net als zijn naamgenoot iets heel speciaal gaat doen in zijn leven.

Vrolijk Kerstfeest[:en]In Ethiopia, they celebrate Christmas on the 6th of January. In the big hotels, there will be a Christmas-menu on the 25th for the ngo-workers who don’t go home for the holidays. But you won’t see me in those hotels.

The search for the second house is a little bit difficult. The city administration will pay the rent, but they have set their limits. And it’s not easy to find a place that is big enough for the new children. But all the furniture is made and delivered, we hired somebody new who is in training and we know more people that we can also hire for the new house. This is a big advantage: because we help the poor people already such a long time, we know who we can trust and who is really motivated to work. The search for children is easy, too bad. Every day, there are women who want to leave their child with us.

Very strange in comparison with the people who contact us to work for us. There are local psychologists who would like to work for us. When we ask for their salary expectations, we have to triple our salary-budget, just to hire that one person. A foreigner wanted to entertain our children for 1.500 euro a month…

I always explain these people that our workers were living on the street once, and we give them a good salary, but not an ngo-salary. To foreigners, I explain that we are a voluntary-organization. A lot of people don’t understand this.

But with the kids, everything goes well. A month ago, we got a phone call from a priest. He had a boy in his arms while he was calling. Nobody ever knew the father, and the mother died the week before. The boy is with us now for almost a month, still a little bit scared, crying very often, but he gets good care, and he’s changing very fast. Mussé is his name, Mussé the man who led his people out of Egypt, through the desert to the promised land…

We are convinced that Mussé, our little Mozes, will grow up like children should and that he will do something extraordinary in his life.

Merry Christmas.[:de]In Äthiopien wird Weihnachten am 6. Januar gefeiert. In den großen Hotels gibt es Weihnachtsessen für die NGO-Mitarbeiter, die nicht nach Hause geflogen sind. Aber mich werdet ihr in keinem dieser Hotels finden.

Die Suche nach dem zweiten Haus gestaltet sich ziemlich schwierig. Die Stadt wird das Haus bezahlen aber sie haben eine finanzielle Obergrenze gesetzt. Zudem ist es schwierig ein Haus zu finden, was groß genug für 20 Kinder ist… Aber alle Möbel sind schon geliefert worden und wir haben jemanden neuen angeheuert, der von uns ausgebildet wird. Wir kennen auch viele weitere Menschen, die im  neuen Haus für uns arbeiten könnten. Das ist ein Vorteil der Tatsache, dass wir schon so lange mit den Menschen in Awassa arbeiten: wir wissen inzwischen, wem wir trauen können und wer wirklich motiviert ist, zu arbeiten. Die Suche nach neuen Kindern ist leider viel zu einfach. Jeden Tag beten uns Mütter, ihre Kinder bei uns aufzunehmen.

Mit den Leuten, die uns kontaktieren um bei uns zu arbeiten verhält sich das ganz anders. Es gibt zum Beispiel lokale Psychologen, die für uns arbeiten wollen. Wenn wir sie nach ihrer Einkommenserwartung fragen, müssten wir unser Budget für Löhne verdreifachen, nur um eine Person anstellen zu können! Ein Ausländer wollte unsere Kinder beschäftigen, für 1.500€ pro Monat…

Wir erklären Ihnen dann immer, dass unsere Angestellten vorher auf der Straße gelebt haben. Wir bezahlen ihnen faire Löhne, aber nach lokalem und nicht nach NGO-Tarif. Viele können das leider gar nicht nachvollziehen.

Mit den Kindern ist jedoch alles in bester Ordnung. Vor einem Monat bekamen wir einen Anruf von einem Priester, der während des Telefonats einen Jungen im Arm hielt. Niemand kennt den Vater, und die Mutter starb in der Woche vorher. Der Junge ist nun seit einem Monat bei uns. Er fürchtet sich noch ein wenig und weint sehr viel. Es wird sich allerdings toll um ihn gekümmert und er entwickelt sich sehr gut. Sein Name ist Musse, Musse, der sein Volk aus Ägypten ins gelobte Land geführt hat.

Wir sind überzeugt, dass Musse, unser kleiner Moses, aufwachsen wird wie ein Kind sollte und mal Außergewöhnliches leisten wird in seinem Leben.

Frohe Weihnacht![:]

Posted in Updates