Menu Sluiten

[:nl]graduation day![:]

[:nl]Het was vandaag ‘graduation day’. De kindjes die naar het eerste leerjaar mogen, werden in een speciale show in de bloemetjes gezet. Toneeltjes, muziek, dans,… de kleutertjes die hun beste engels boven halen en tientallen ouders met videocamera’s en fototoestellen. Op zich allemaal niet zo verschillend als in België.

Bij ons zijn er dit jaar drie die de grote stap naar het eerste leerjaar wagen, maar omdat wij 18 kinderen in yeshi-school hebben zitten, waren er wel een paar ‘speciallekes’. Aynalem werd naar voor geroepen om de diploma’s uit te delen (net zoals vorig jaar). Ze moest dit doen voor de kinderen uit de lagere school die in de top drie van hun klas zaten. Met andere woorden: aan de meeste van onze kinderen. Ze hebben het weer echt uitzonderlijk goed gedaan. Er maken er drie kans om een jaar over te slaan. Genet, dat in september in het eerste leerjaar begon, is in januari naar het tweede mogen gaan. Nu is ze er geslaagd als derde van haar klas. Dus nu mag ze misschien naar het vierde springen. Twee jaar achterstand inhalen op twee jaar tijd is waarschijnlijk een unicum in heel ethiopië. Een dubbelpromotie is op zich al heel uitzonderlijk.

Alle kinderen hebben gisteren nieuwe kleren gekregen, nieuwe schoenen en ze hebben uren aan hun haar besteed (de meisjes dan toch). De wevers zijn lang bezig geweest met stof te maken voor de meisjes dat een kleermaker dan in kleed-vorm heeft gegoten. Ze zagen er prachtig uit, allemaal hetzelfde.

Al bij al, iedereen trots hier. Ik ook natuurlijk. Ook wel grappig dat alle kinderen zich op school hebben ingeschreven met hun voornaam en als familienaam hebben ze allemaal ‘johan’ opgegeven. Mijn naam is dus ook wel ettelijke keren afgeroepen geweest.

Na de show, die meer dan 4 uur heeft geduurd… hadden we vier kindjes die in slaap waren gevallen, ik was bijna nummer vijf. 4 uur naar een show kijken die je amper verstaat is best vermoeiend. Was wel grappig toen bij één dans opeens andere kinderen en ouders mee op het podium kwamen dansen. Complete chaos toen het podium volledig vol stond.

Ben kapot,

Johan[:]

Posted in Updates