Menu Sluiten

[:nl]vicieuze cirkel[:]

[:nl]Er kwam een moeder naar ons, ze heeft zes kinderen en een man die veel ouder is dan haar. De man werkt als bewaker en verdient daar 200 birr mee, dat is net geen 9 euro, per maand. De moeder moest noodgedwongen bedelen. Enkele van de kinderen gaan naar school, de andere bleven thuis of moesten ook gaan bedelen.

In een hotel zochten ze nog een poetsvrouw en ze kan onmiddellijk beginnen. De oudste zoon gaat er ook werken als bewaker. De vader van het gezin gaat nu misschien thuis kunnen blijven in de toekomst. De kinderen die nog niet naar school gaan, zullen binnenkort wel kunnen gaan.

De mensen die we proberen te helpen zitten altijd in een eindeloze cirkel van miserie en armoede. Soms is het zo eenvoudig om die cirkel te doorbreken en een heel gezin op weg te helpen. Soms zien we helemaal geen uitweg. Gisteren was er een vrouw met een gehandicapte jongen. Het kind was misschien acht jaar, maar kon amper spreken. We konden ruiken dat de moeder dronk terwijl ze vertelde dat haar man teveel dronk en het kind sloeg.

We weten nu al wel dat er in Ethiopië geen instellingen zijn die kinderen nemen als deze jongen. Er zijn er een paar waar de kinderen zodanig gehandicapt zijn dat ze vastgebonden worden of ergens liggen te spartelen, daar is deze jongen te goed voor. Misschien vinden we een dagopvang voor hem, niet in ons huis, maar ergens anders. De vraag blijft natuurlijk of daarmee de hele situatie is opgelost, we weten nog niet eens of we een dagopvang kunnen betalen.

Merci voor de berichtjes en mailtjes! Het geeft een goed gevoel dat het in België ook goed weer is, al is het nog niet de helft van wat het weer hier is…

J.[:]

Posted in Updates