Menu Sluiten

[:nl]Honger[:]

[:nl]Naar’t schijnt komt de droogte in Oost-Afrika meer en meer aan bod in de Belgische media, en terecht. Mijn eerste indruk was dat het allemaal beperkt bleef tot op het platteland, maar ook in de steden is het nu voelbaar.

De prijzen stijgen, en vrij drastisch. Ondanks het feit dat de overheid zegt dat er geen probleem is, en dat er genoeg voedsel in de opslagplaatsen ligt, weten de mensen dat de situatie erg is. Sommige mensen kijken hier naar Aljazeera, cnn of bbc en zei geven vaak wel de realiteit weer.

Gisteren zag ik het live, hier in Awassa, ik had er geen tv voor nodig. Een vluchtelingenstroom uit het zuiden kwam aan. Niet zo’n grote groep, misschien 200 mensen. Maar het zijn 200 mensen van de mijoenen die afzien. En hun lijden stopt niet als ze aankomen in de stad, na 500 km stappen.

Hier beginnen ze te bedelen, maar de bedelaars zijn met teveel. Het kamp waar alle bedelaars verzameld zijn is het afgelopen jaar gegroeid van twee naar zes barakken, en ze zitten allemaal vol. Het is er niet meer veilig, de mensen zijn onrustig en misschien duurt het niet lang vooraleer de ziektes uitbreken.

Het is gek om het niet op tv te moeten zien. Ondertussen worden alle bedelaars uit de hoofdstad verdreven voor nieuwe bouwprojecten. Het gaat niet lang duren vooraleer dat ook in de andere grote steden gebeurt. De mensen worden er op vrachtwagens geduwd en uit de stad gereden.

Uit de stad is daar waar er honger is en de mensen nu al sterven.[:]

Posted in Updates