Menu Sluiten

[:nl]De grote opkuis.[:]

[:nl]Hawassa viert feest. Dit weekend vieren ze hun 50-jarig bestaan. Daarbovenop gaat de grote `city-competition`, ook dit weekend, door in de stad. Tientallen belangrijke mensen uit Addis en de hele regio komen naar de stad om te zien hoe mooi, modern en ontwikkeld de stad is.

Weken, maanden waren ze bezig met de voorbereidingen. Bloemperken, vlaggen, lichtjes, niets ontbreekt. De afgelopen week waren er nog twee dingen die moesten gebeuren om de stad proper te hebben. De straathonden moesten afgemaakt worden en de bedelaars moesten verdwijnen…

`s Avonds laat hebben ze de bedelaars drie uur tijd gegeven om al hun spullen te pakken, hun `huisje` af te breken en te vertrekken. Op een grote open vrachtwagen werden ze de stad uitgereden. Na drie uur kwam de bulldozer over hun huisjes rijden. Alles kapot.

In het midden van de nacht kregen de tientallen bedelaars een nieuwe plek toegewezen. Twee stukken grond van elk geen 500 vierkante meter. Er zijn nu in totaal misschien 200 mensen. Er zijn twee barakken gebouwd (golfplaten op houten palen, geen muren) waarin ze slapen.

We zijn er naartoe gegaan, met hen gesproken en in hun krotten gekeken. Op de grootte van een kot in Leuven slapen ze met 20 tot 30 mensen. Op de ruimte ter grootte van een king-size matras slapen ze met acht.

Er is geen water, geen elektriciteit en geen sanitaire voorzieningen. Het is pas een jaar geleden dat er in de streek een kleine cholera-uitbraak was, maar lessen worden daar niet uit getrokken.

De straathonden zijn dood, de verdedigers van de stad tegen hyena`s en andere roofdieren. De bedelaars liggen aan de rand van de stad, aan de begraafplaats, daar waar de hyena`s komen…

Zonder eigenwaarde en zonder enige voorzieningen zijn de mensen tot daar gedeporteerd, zoals in de Middeleeuwen of zoals tijdens de Holocaust: snel, efficient en zonder enig hart voor de mensen.

We gaan ze wc`s geven. Voor 200 man hebben we er 4 nodig: twee voor de mannen en twee voor de vrouwen. De prijs van 1 wc is 200 euro, we weten nog niet waar we dat geld van moeten halen.

Wederom, ik probeer de foto`s op het internet te krijgen, maar dat is niet simpel hier. De foto`s zijn hard, confronterend en bezwarend voor de Kerk, het stadsbestuur en iedereen die het hier weet, maar niet handelt.

Over een mooie Kerst wordt er nog niet gesproken.[:]

Posted in Updates